♥ Nur Fazlina Humayra ♥
Tip-tips bertudung labuh :-)
Thursday, December 5, 2013 • 12:05 PM • 2 comments

✿.✿ بسم الله الرحمن الرحيم ✿.✿
Special post for muslimat today, insyaAllah. Bace, kemudian hadam betul-betul ye.



Lately ni, ade dua tiga orang kawan yang bertanye pasal macam mane nak istiqamah bertudung labuh dan macam mane nak pakai pakaian yang menutup aurat. Ade yang sy sempat reply ade yang reply ala kadar sebab time tu busy etc. maaf sangat. so, combine jadi 1 kat sini je la. Tapi sebelum tu, saye rase tak layak je nak jawab soalan macam tu sebab saye sendiri tak betul pun. just insyaAllah niat nak same-same belajar. Ape yang akan saye tulis nanti cume berdasarkan pendapat dan pengalaman saye je. (:


Ok, just nak kongsi sikit. Ni antara dilema kawan-kawan yang berniat nak pakai tudung labuh.


"macam mane nak istiqamah?"

"rase tak yakinlah... takut pandangan orang.."

"baju kite tak longgar sangat melainkan baju kurung.."

"awk rase ok ke kalo pakai kejap singkat kejap labuh?"


Ok, syukur sangat. kagum dengan mereka2 ni. Ade azam nak jadi lebih baik. Memang semua pun layak untuk jadi lebih baik. Allah sendiri beri khabar gembira dan sangat mengalu-alukan hamba-Nya yang ingin kembali kepada-Nya. Kat bawah ni, step-stepnye... =)


Ubah perkara kecil

Haa, ape kate ubah benda yang kecik-kecik dulu. Misalnye, pakai armsock. Ala, yang lekap kat tangan tu. Tahu kan? Lagi satu, stokin. sebab kaki pun aurat jugak. Lama-lama nanti, mesti biasa dan rase tak selesa bila tak pakai dua benda tu. Tak caye, try lah! ^_^


Pakaian longgar dan labuh

Pastu, pakai pakaian yang longgar dan labuh. Sekarang kan banyak T-shirt muslimah yang comel2 tu kan. Blouse pun banyak. Beli lah. Pastu pakai. Pastu tengok cermin, cakap dekat diri sendiri camni.. "Subhanallah... cantiknye aku macam ni.." hehe..(bergurau) haha.. Pastu kan, setiap kali kite pakai baju ape2 je, fikir balik, Allah redha tak agak-agak dengan cara pemakaian kite. Dari situ, insyaAllah kite akan terarah dengan benda yang baik-baik je. Yelah, sebab setiap mase ingat Allah! =)


Ikut orang yang baik


Suggestion saye, ikut usrah yang benar. Bergaul dengan orang-orang yang hatinye dekat dengan Allah. Bile kite jatuh, ade orang bangunkan. Bile salah, ade yang tegur. Bile tiap mase asyik dengar mutiara hikmah je kan, lame2 nanti, hati kite akan cair sendiri, insyaAllah.


Upgrade ilmu

Banyakkan jugak pi majlis-majlis ilmu. Bile sedar diri kurang sana sini, so kena usaha lebih perbaiki diri. insyaAllah niat yang baik, Allah bantu!


Ibadah-ibadah asas

Dalam mase yang same, betulkan ibadah-ibadah asas kite, misalnye solat, kite solat lima waktu. ok, good! Tapi cube solat awal waktu. Lepas dah cantikkan yang asas, beralih pulak pade yang sunat... InsyaAllah, tak rugi dunia akhirat!


Kawan dengan Al-Quran

Banyakkan bace al-Quran. Kawan dengan al-Quran. Sekarang ni kan banyak jual tafsir yang kecik, comel tu kan. Bole bawak gi mane-mane. Pastu bace je. Hirau pandangan orang. Diorang tak faham yang kite tengah bercinta dengan tuhan kite. Yelah, kite nak faham ape yang Allah nak sampaikan melalui ayat-ayat-Nya. ^_^


Tudung labuh 

Yeah, jom pakai tudung labuh. Cam ni je, after dah mantapkan dalaman, tibe mase tuk luaran. Untuk tudung, mule-mule pakailah yang bidang 50. Tak bape nak labuh tapi lagi labuh dari bidang 45. usually, jenama akel yang garis tepi-tepi tu banyak. berlambak-lambak kat pasaran. beli online pun ok. Lepas tu, awak try pakai bidang 55 atau 60 pulak. Haa, yang tu yang biase saye pakai. Asal selesa dan rase selamat, dah ok...


Macam mana nak istiqamah?

Ok, cam ni je. Kalau rase hati bolak balik tu, doa banyak-banyak kat Allah mintak tetapkan hati. Pastu, takyah lah hirau ape orang kate. Sebab orang memang akan berkate-kate dan sangat suke menilai. Allah pun menilai. Tapi Allah menilai kat hati. Manusia menilai fizikal.


Bagi saye, takde ape yang perlu dirisau dan ditakutkan selagi benda yang kite buat tu betul. Tanye balik, penting ke kite fikir ape kate orang? Takpe, bile niat kite baik, cara kite baik, Allah akan hantar orang-orang yang baik untuk bantu kite. 


Muslimat yang amat saye sayangi, ape yang boleh saye kate lagi, kat mane-mane pun kite pergi, bawaklah islam dalam hati. Takkan rugi bilamana agama tu kite letak kat ranking number 1. Same je macam tudung labuh. Kat mane pun kite dicampakkan, pertahankan tudung kite. InsyaAllah pahala jihad tu. =)


Ok, ingat. Beramal kerana Allah. Ikut cara Allah. Bermatlamatkan Allah. Siape pun kite yang dulu, kite still boleh jadi manusia yang awesome di mata Allah!



: Haa, tu tu, kan comel tu. ^^ :


Hopefully membantu. Minta maaf sangat-sangat.
ingat !


Sekian.


Assalamualaikum (:


“Semua penulis akan mati, hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagaikan dirimu di akhirat nanti” -Saidina Ali Bin Abi Talib-
-NurFazlinaHumayra-


Aku bukan malaikat. Dia bukan nabi. Kau bukan tuhan. Kita cuma manusia biasa. Cukuplah Allah saja yg tahu niat aku. Tak perlulah kau nak tahu.Aku bkn sesetia Khadijah.Aku bkn setakwa Fatimah.Aku bukan sepintar Aisyah.Aku bukan sehebat Sumayyah.Aku hanyalah pendosa tanpa noktah.
Diary About Link