♥ Nur Fazlina Humayra ♥
Bukan pada hari ibu sahaja..:)
Saturday, May 12, 2012 • 9:20 PM • 0 comments

Berbuat baik pada ibubapa setiap saat,minit,jam,hari,bulan,tahun dan selamanya..♥♥...bukan pada hari ibu atau hari ayah sahaja kita nk buat baik..sedangkan hari2 lain kita sering buat ibu kite mngalirkan air mata kerana sikap kita..itu bukan ajran islam..buat baik terhadap ibu mahupon ayah...bukan setahun sekali..igtla...ibu bapa kite bersusah payah membesarkan kite...pelbagai ujian Allah bagi mereka...tetapi mereka ttp menyanyangi kite...betapa terlukanya hati seorang ibu mahupon ayah...bile anak yg disayangi..dibelai..dititp...melawan ckp dye..bercakap kasar dgn dye bile udah dewasa...

Sabda rasulullah s.a.w yang maksudnya: “ Redha Allah bergantung pada redha dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa.”

DaripadaAbu Hurairah r.a, sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: “Janganlah kamu membenci bapa-bapa kalian. Sesiapa yang membenci bapanya bererti ia kafir.”

(Riwayat Muslim)

Seorang ibu mahupun bapa tidak akan menjadi ibu dan bapa tanpa anak-anak dan begitulah sebaliknya. Oleh itu ibu bapa berhak mendapat penghormatan daripada anak-anak mereka sama sebagaimana anak-anak mereka berhak mendapat kasih sayang daripada ibu bapa.

Islam melarang keras anak-anak mencela atau memarahi ibu bapa dengan bahasa yang kasar. Anak yang mengasari ibu bapa dianggap sebagai anak derhaka yang diharamkan syurga ke atasnya oleh Allah S.W.T di akhirat kelak.


“Semua penulis akan mati, hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagaikan dirimu di akhirat nanti” -Saidina Ali Bin Abi Talib-
-NurFazlinaHumayra-


Aku bukan malaikat. Dia bukan nabi. Kau bukan tuhan. Kita cuma manusia biasa. Cukuplah Allah saja yg tahu niat aku. Tak perlulah kau nak tahu.Aku bkn sesetia Khadijah.Aku bkn setakwa Fatimah.Aku bukan sepintar Aisyah.Aku bukan sehebat Sumayyah.Aku hanyalah pendosa tanpa noktah.
Diary About Link